Turberetning: Tur til Vest Stadil Fjord d. 6. marts 2011
Ovenpå den gode tur til Brabrand Sø var forventninger i top til årets anden tur. Vejret var helt perfekt. Ikke en eneste sky hele dagen, næsten ingen vind og 4-5 grader. Vi mødtes i biohuset kl. 8, fik fyldt kaffekanderne op og pakket bilen inden vi begav os ud på godt to timers køretur til Vest Stadil Fjord.
Køreturen bød på en del musvåger langs vejen og rådyr på markerne. Det er altid godt med lidt underholdning til passagererne undervejs.
Da vi nåede frem til fjorden blev bilen tømt for diverse kameraer, teleskoper, kikkerter, felthåndbøger, kaffe og kage. Kagen var, traditionen tro, købt hos en bager på vejen.
Efter den lille forfriskning, krydret med store mængder af lærkesang, fandt vi et sted hvorfra vi kunne se de fugle der rastede i Mellem Dyb. Der var bl.a. en af turens store oplevelser, hannen af lille skallesluger. En fantastisk flot fugl! Udover det var der en del grågæs, knopsvaner, krikænder, hvinænder, gråænder og en del andre arter tilstede i Mellem Dyb.
Da vi følte os sikre på at vi ikke havde overset noget, tog vi teleskoperne på nakken og begav mod et fugletårn med udsigt over den nordligste del af Søndre Dyb. Herfra så vi ikke ret mange ænder og gæs, til gengæld kom seks ravne forbi og der var et par rådyr der løb rundt på markerne. Fra fugletårnet hørtes både gulspurv og sanglærker.
På vej tilbage til bilen så vi pludselig en stor fugl komme flyvende lavt over marken. Den blev fulgt i kikkert i nogle sekunder og der blev set nok detaljer til at bestemme fuglen til vandrefalk. En imponerende fugl og en god art at få på listen!
Efter en kort rådslagning blev vi enige om at køre ud til kysten. Vi parkerede ved Strandgården og gik gennem klitterne og ned på stranden på den anden side. Nede på stranden kunne man godt mærke at det ikke var helt vindstille, men himlen var stadig helt skyfri. Vi stillede teleskoperne op og kiggede ud over havet. Der var en masse måger, men også en flok på ca. ti lommer. Da vi ikke umiddelbart kunne artsbestemme dem, blev der taget et par billeder gennem teleskopet til senere bestemmelse. I forum på fugleognatur.dk blev de bestemt rødstrubet lom.
Efter lidt tid på stranden gik vi op i klitterne igen og fandt et sted med udsigt over nogle marker med en stor flok gæs. Der var primært bramgæs og sædgæs, men også en del grågæs og tre blisgæs, i flokken. Mens vi kiggede på dem blev de forstyrret et par gange, først af en hare der virkede noget forvirret over alle de flyvende fugle, og siden af et par rådyr der ikke lod sig gå på af at luften var fuld af store fugle.
Vi var efterhånden nået et stykke ud på eftermiddagen og besluttede os for at tage udsigtspunktet ved Sidselsbjerg som et af dagens sidste stop. Der var en fin udsigt over området og der var rigtig mange gæs, samt et par agerhøns. Rigtig mange af gæssene lettede på samme tid, så vi gav os til at spejde efter årsagen, men vi fandt den aldrig. Det havde ellers været godt at slutte dagen af med en havørn.
Omkring kl. 15.30 havde vi fået frisk luft og fugle nok for den dag. Trætte og veltilpasse satte vi os i bilen og kørte mod Århus.
Vi siger mange tak til dem der valgte at tage med til det Vestjyske! Næste tur er d. 9. april hvor vi skal til Svanemosen ved Kolding.
På snarligt gensyn
Kulten/ Oskar og Emil
Artsliste
Fugle:
Agerhøne
Allike
Blisgås
Blishøne
Blåmejse
Bogfinke
Bramgås
Ederfugl
Fiskehejre
Gråand
Grågås
Gråkrage
Gulspurv
Husskade
Hvinand
Hættemåge
Knopsvane
Kortnæbbet gås
Krikand
Lille Skallesluger
Musvåge
Pibeand
Ravn
Ringdue
Rødstrubet Lom (Bestemt på fugleognatur.dk: http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=571696&ForumID=1)
Råge
Sanglærke
Sangsvane
Solsort
Stormmåge
Stær
Svartbag
Sølvmåge
Troldand
Tyrkerdue
Tårnfalk
Vandrefalk
Vibe
Pattedyr:
Hare
Rådyr
Sæl sp.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar