onsdag den 17. september 2014

Kultentur til Gedser Fuglestation d. 12.-14. september 2014

Fredag eftermiddag d. 12. september. Fuglenes efterårstræk er på sit højeste. Trækket bliver næppe mere artsrigt og varieret end det er medio september. Alle vil syd på: Rovfugle, traner, finker, lommer, ænder, sangere you name it. De vil alle sammen på vinterferie.
Fuglene er ikke så glade for at flyve over vand, så de forsøger at blive så længe over land som overhovedet muligt. Det gør sydvendte pynter ideele til at observere fugletræk. Så hvor kan være bedre end Danmarks sydligste punkt?

Vi ankom til Gedser Fuglestation ud på aftenen efter en meget lang køretur. Vi fik hilst på ringmærker Anders og hans assistent og trainee Andreas, som stod for ringmærkningen mens vi var der. Vi aftalte at gå med rundt på de første runder næste morgen med start en halv time før solopgang. Så vi fik hurtigt stillet de medbragte telte op, så vi kunne komme i seng. Hvis ikke det altså var for stationslederen Hans Lind, som havde stillet op med lyslokningsgrej, så vi også kunne få nørdet lidt natsommerfugle - præcis som vi gjorde tre år tidligere ved Kultens seneste besøg i Gedser. Han husker godt, ham Hans!

Natten forløb i god ro og orden. De var rigtig mange fugle i haven næste morgen. Primært fuglekonger, gransangere og løvsangere, men også gærdesmutter og munke røg i nettene. Efter et par runder var det stilnet lidt af og vi fik tid til at kigge nærmere på de fugle der blev fanget. Det betød at vi fik set fine eksempler på indskæringer på svingfjer, spidse halefjer, farve på dækfjerspidser, fældningsgrænser og alle de andre ting man kan studere når man står med fuglene i hånden og som er så vigtige for bestemmelsen af art, køn og alder på fuglene.

På en af runderne sidder der en tre-fire sangere i et af havens mange net. Ved første øjekast ligner det tre gransangere og en løvsanger. Men hvad er nu det? Den ene fugl kalder mærkeligt. Og hvorfor har den vingebånd? Det er de tanker der drøner gennem hovedet på Anders (ringmærkeren), da han kommer til fugl nummer tre. En fugl, som Sebastian (deltager på turen og ringmærkningsaspirant) fik på sin liste over håndterede arter. Fedt! "Det er squ da en lundsanger" lyder det pludselig fra Anders. En melding der indbyder til lige dele glæde og panik (hvor er det kamera?!?!). Ny art for de fleste, kun fjerde fund i Gedser og første fugl fanget om efteråret. Et vaskeægte hit! Fuglen blev forsynet med en ring, målt og vejet efter alle kunstens regler og vist frem til glæde for turens deltagere. Fed fugl og uden tvivl dagens og turens højdepunkt! Meget federe end den rødstrubede piber der var trukket over haven en halv time tidligere.

Resten af formiddagen foregik helt ude på Odden hvor vi fik set lidt kjover, lommer, ænder og to fede rovterner. Mens dette stod på var der fuld gang i finketrækket over stationshaven og odden. Op mod 4500 bogfinker på en formiddag! Eftermiddagen blev brugt ved vådområdet Bøtø Nor hvor artslisten blev prydet med arter som trane og vandrefalk.

Lørdag aften gik med at nørde natsommerfugle og det kastede mindst et rigtig godt fund af sig. Nemlig natsommerfuglen det hvide L (Mythimna l-album). Arten er kun kendt fra den østlige del af landet hvortil den indvandrede for relativt nylig. Den betragtes som sjælden i Danmark, så det var et dejligt kræ at få på artslisten.

Natten til søndag havde vejrudsigten truet med skybrud og jeg skal da ellers nok lige love for at den fik ret! I timerne fra 2-4 om natten regnede og tordnede det så meget at vi ikke fik sovet ret meget i vores telte. Men de bestod prøven og alle kom tørre igennem natten. Søndag gik også med ringmærkning og trækobs fra odden, men uden de helt store hits. Dagens bedste fugl var en ringmærket rødrygget tornskade.

Som altid på Kultens ture blev der også lavet andet end at kigge på fugle og natsommerfugle. Især Monica tog ansvar for at få andre dyregrupper på artslisten. Godt arbejde!

Til slut skal der lyde en stor tak til Gedser Fuglestation for det fantastiske arbejde med fuglene og for at lade os bo i stationshaven til en aldeles rimelig pris. Vi vender tilbage!                                                                                                                                                                        
Artslisten er et udtræk fra DOFbasen fra de to dage vi havde dernede: http://goo.gl/ShkJAa, samt et par udtræk fra fugleognatur.dk: http://goo.gl/qaj4yK, http://goo.gl/iuNyC7og http://goo.gl/DnY2vd

Ingen kommentarer:

Send en kommentar