mandag den 2. marts 2015

Kulttur til Grenå og Aarhus havn, lørdag d. 21/2

Kl. 7 drog 14 gode biologer afsted fra Biologiens hus. Kursen var sat, og Grenå havn var målet. Humøret var højt fra start, og der blev ”drive-by-observeret” fra bilerne på vejen. Midt på Djursland var tågen tyk og sigten nede på 80 m. Det tog toppen af humøret, men en tur forbi Havnebageren i Grenå og det friske sus fra Kattegat rettede op på den sag.
Første lokalitet var et lille bynært vandhul i Grenå. Her så vi til alles overraskelse isfugl aka. Det Blå Kuglelyn. Isfuglen flyver nemlig med en sådan hast, at det eneste det menneskelige øje opfatter en lille isblå kugle. Desuden så vi 25+ gråænder, 3 grågæs og en skare af hættemåger i vinterdragt.
Næste stop var Havnebageren igen, da manden bag rettet i bussen (hvilken idiot!) havde glemt at proviantere ordentligt.
Derefter tog vi ud på færgemolen. Vi gik forbi Varbergfærgen og ud på molen. Her så vi bl.a. svartbag, skarv, havlit, sortgrå ryle, havbænkebider, sortand og ederfugl. Det var sager! Den ellers lidet smukke skarv var hoppet i yngledragten med hvid lårplet og hvid nakke. Havlitten ses ikke hver dag, da den normalt ligger ude på det åbne vand væk fra kysten. Dette er paradoksalt, da den er en af de almindeligste andefugle i verden. Sortanden er, ligesom havlitten, vintergæst fra nordligere egne. Hannen er helt sort med gult næb – meget karakteristisk. Sortgrå ryle er fed! Det er den vadefugl, som overvintre længst mod nord – så langt oppe som Sydvestgrønland og Island! Fælles for de ”HIT-fugle” vi så på turen, er de vintergæster fra nordligere egne. Dette er en af grundene til at kigge på fugle om vinteren. Omvendt er Grenå Havn ikke Grønland, selvom de begge starter med G. I en anden kategori, nemlig Storkrebsene, var Havbænkebideren repræsenteret. Et sandt monster af en bænkebider på optil et par centimeter eller mere! Et sjovt faktum er, at den ikke har gæller og kan derfor drukne!
Dernæst kørte vi nord for Grenå til Fornæs. Her så vi forårsbebuderen nummer 1 – sanglærken! Det var rigtig skønt og varmede helt ned i lilletåen. Vi så også gravænder, ederfugle og sortænder. Gravand er vild! Et ordentligt lokum af en and, ja nærmest gåsestørrelse!                       
Desuden lå der en helvedes masse hundelort ved p-pladsen. Det var nærmeste som om, at hele Grenå havde luftede hund på p-pladsen ved Fornæs.
Kursen blev sat mod vest og Århus havn. Her stoppede vi på Østhavnen. Vi så Rødstrubet Lom, der også er en vintergæst. Vi så også Snespurv ligeledes en vintergæst. Snespurven er særligt sej! Det er den nordligst ynglende spurvefugl, og skulle eftersigende være truffet på den geografisk Nordpol! Det er sgu for vildt, at sådan en lille fætter flyver så langt nordpå. Den har jo ikke ligefrem det mest optimale overflade-volumen-forhold. Det var alt. Tak for en god tur.
Artsliste Grenå:
Allike
Ederfugl
Grønbenet rørhøne
Grønirsk
Gravand
Gråand
Grågås
Havlit
Hættemåge
Isfugl
Rødhals
Sanglærke
Skarv
Skovspurv
Skærpiber
Solsort
Sortand
Sortgrå ryle
Stormmåge
Svartbag
Sølvmåge
Havbænkebider

Artsliste Århus:
Rødstrubet lom

Snespurv   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar