mandag den 16. september 2013

Kultentur til Falsterbo d. 13. - 15. september 2013

Kultentur til Falsterbo

Falsterbo er nordens bedste sted for fugletræk siges det. Da ingen af os havde været på stedet stedet før var forventningerne store. Meget store. Der kommer hvert år fugle fra hele fennoscandia, som benytter den sidste og smalleste passage over vandet på vej mod syd. Alt skal forbi her; spurvehøge, vandrefalke, hvepsevåger, musvåger, havørne, sort glente og alle småfuglene kommer også forbi her. I rigelige mængder. Men hvor pokker skal man være for at se det bedste fugletræk? Der er skrevet flere bøger om det ene spørgsmål! Med bare en uge til afgang var der hverken tid til at læse eller bestille bøger for at få svar, derimod skal Klaus Malling Olsen have mange tak for at lave et notat der i detaljer beskriver hvor man skal stå under forskellige vejrforhold. Uundværligt!

For at udnytte weekenden blev første delegation sendt af sted allerede fredag middag, med den ultra vigtige opgave at finde en lejrplads og have maden klar til det sidste hold med undervisning fredag eftermiddag kunne være fremme ved mørkets frembrud.
Tidlig lørdag morgen, inden solopgang. Lidt konsultering af de noter Klaus Malling Olsen gav os, og en beslutning om at tage ud på Nabben - Sydspidsen og det sidste stykke land inden Stevns på den anden side – for at få solopgangen og de første fugle at se der. På trods af den ellers rimelige tidlige ankomst var der kun lige knap plads til at klemme to biler mere ind på vejen hen til Nabben. Den relative korte gåtur forbi Falsterbo golfklub (Sydsverige har et eller andet med golf, i hvert fald ufattelig mange golfbaner!!?) fra bilen til Nabben gav mere end 10 spurvehøge trækkende ud over vandet. I forhold til unipark-standarder fra 6. sal er det absurd! I løbet af de næste 2-3timer så vi yderligere 125 spurvehøge og utallige andre fugle trække ud over vandet. Hvilken morgen!


Senere til Ljungen for at se nærmere på bl.a. lærkefalk, nøddekrige, flere hvepsevåger, havørn, grønspætte og fiskeørn. Tilbage til lejren efter en udmattende dag, hvor dem med hang til smådyr fortsatte festen med biller og svirrefluer til et godt stykke efter mørkets frembrud. Søndag morgen (sen nat): Regn, våde telte, for nogen på begge sider af teltdugen. Ingen grund til at stå op. På trods af det dårlige vejr kom der en fiskeørn forbi midt under morgenmaden. Formiddag ved kanalen, intet at sammenligne med den forgående dag, men stadig langt over middel for en tilsvarende dag i Østjylland. Sidste stop inden hjemturen, Foteviken med store mængder af gæs, vadefugle og andefugle, de svigter aldrig! Sidste fugl inden afgang var en vandrefalk der gav opvisning få meter fra obspladsen. Falsterbo, vi kommer forbi igen en dag!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar