søndag den 27. april 2014

Kultentur til Mols - lørdag d. 26. april 2014

Kultentur til Mols - lørdag d. 26. april 2014

I anledning af Forksningens Døgn d. 26. april 2014 afholdt Naturhistorisk Museum Aarhus en tur til Mols i Kulten skulle med. Turen var delt ind i tre afdelinger og fik det oplagte navn: 3-i-1-tur: fulgesang, vilde bier og rovfugletræk.

Turen startede kl. 0700 ved Molslaboratoriet hvor Morten DD Hansen fra museet ville være guide på en fuglesangtur rundt på arealerne omkring Molslaboratoriet. Men inden turen startede kunne Morten berette om en nordtrækkende fiskeørn ca. kl. 06.40. Når fuglene begynder, at trække så tidligt kan det kun blive en god dag! Og det skulle vise sig, at holde stik. Inden kl. 7.30 var endnu 2 fiskeørne og en vandrefalk  trukket over Molslaboratoriet. Fedt! 

Selve rundtturen kastede 47 arter af sig med en smuk syngende skovsanger, som en personlig favorit. Den smukkeste art i slægten af løvsangere (Phylloscopus).

Rundturen var færdig ved 9-tiden og derefter kørte de fleste til Dragsmur for at se om den lovende start på trækket blev fulgt af en rigtig god trækdag. Vi valgte dog, at bruge 10 min på at finde Mariehøneedderkop inden vi kørte afsted. Det skulle vise sig, at være en rigtig dårlig idé! Vi fandt nemlig ikke edderkoppen. Det var sikkert for tidligt på dagen. Men det var ikke for tidligt på dagen til en rigtig ønskeart på fuglefronten - steppehøg! Dem der kørte direkte fra Molslab til Dragsmur fik set et smukt eksemplar af en voksen han, mens os andre kom fem minutter for sent. Pokkers!

Men der skulle heldigvis mere til at ødelægge dagen. Den skulle nemlig vise sig at blive legendarisk. Luften var tyk af engpibere og landsvaler med hhv. 4000 og 500 stk. trækkende mod nord. Meget stemningsfuldt!

Men turen var jo en 3-i-1-tur, så flere af turens deltagere kørte til Lushage for at se sjældne bier. De fleste blev på Dragsmur og nød det, efter østjydske standarter, fremragende fugletræk. 

Dagen endte med ny Dragsmur-rekord i spurvehøge med 77 trækkende fugle. Sejt! Derudover 5 fiskeørne, 27 tårnfalke, 1 vandrefalk, 1 lækker lærkefalk, 8 dværgfalke, 17 traner og alt mulig andet. Det er forårstræk når det er bedst!

Arstlister:
Fra DOF-basen: http://bit.ly/1kDeZI7

Fra fugleognatur: http://bit.ly/1joUSTe

Ingen kommentarer:

Send en kommentar